Make your own free website on Tripod.com

ПИСМО ОТ ШОТЛАНДИЯ

През 1995 г. имах възможността да работя с група деца от "Къщата на Алиса и нейните приятели" към Дом на културата "Средец", гр. София по програмите на Философия за Деца. През месец май, когато децата излизаха във ваканция, аз се подготвях да пътувам за Глазгоу, Шотландия. На тържеството по случай "последния учебен ден" с г-жа Дима Велева обявихме това съвпадение. Тогава някакси се получи така, че ние с Дима Велева започнахме да записваме въпросите на "нашите" деца до въображаемите шотландски деца. Аз поех ангажимента да изработя едно голямо картонено табло-писмо, в което да препишем вече зададените въпроси - разбира се на английски език, и да предам това писмо на една конкретна група деца, която също участва в занимания по Философия за Деца.

Както се вижда по-долу, в това писмо отсъстват "философските" теми. Очакванията да се получи едно "философско" писмо не се оправдават. И наистина, не може да се търси философичността само при въпросите. Философизирането предполага развитие на диалогичното, развитие на гледната точка от която се пита.

Но това, което може да се види непосредствено в тези най-обикновени въпроси е тяхната откритост. Откритост, която идва от едни пълни с енергия и самочувствие хора, които са готови да се справят с всякакви трудности, та дори им остава и да "помагат".

С тези деца работеше цял екип чудесни учители - по музика, природа, физкултура, рисуване и т.н. В никакъв случай не искам да кажа, че философите сме били сами в работата си - напротив. Но това, което е наша отговорност и не може да бъде споделена с другите специалисти се състои именно в умението в едно най-обикновено питане да разпознаем източника на гордост и самочувствие, и без значение в коя точно област на живота е питането наша задача е да подкрепим питащия в търсенето на отговор, за да има той и самочувствието както да отговаря сам, така и да приема другите отговори.

А сега ето и самото "писмо":
Боян: Каква е Шотландия, защото нашата България е най-хубава?

Наско: Казвам се Наско и искам да ги питам как живеят, защото аз си живея супер, защото имам много много приятели от "Къщата на Алиса и нейните приятели" и други.

Роби: Защо те живеят в Шотландия, а не тук? Това ме интересува, защото бих искал да живеят повече деца в нашата страна.

Боян /отново иска да каже нещо на шотландските деца/: Аз се казвам Боян и съм много силен.

Маламир: Аз съм Маламир и искам да Ви питам, защо аз уча други езици, а вие само един? Учите ли други езици и кои? Искате ли да научите моя език?

Иван: Първо на първо дали там има чудовища, защото аз вярвам в тях?

Полина: Казвам се Поли. Добре ли живеят. Ако имат проблеми - да се оплачат. Кои са им любимите игри? Изригват ли при вас вулкани, защото при нас - не? Има ли хора екстрасенси при вас?

Мира: Обичате ли животните?Аз ги обичам много и имам едно любимо коте, с което понякога си говоря като с приятел, нищо че ме драска.

Алиса: Как се казва Вашият кмет?

Меги: Хубави ли Ви са планините? Може някой ден да дойда при Вас.

Еми: Вашият език е хубав и лесен за учене. Много поздрави. Благодаря Ви, че езикът Ви е толкова хубав.

Надя: Здрасти. Държите ли се добре в час? Обичате ли да рисувате, да пеете?

Невенка: Здравейте. На какво си играете? Какво правите? Какво ядете?

Стефан: Аз съм Стефан Ивайлов Димов и съм на 7 години. Искам да ви питам дали имате любима учителка. Моята любима учителка е по музика и съм много доволен от моето училище "Къщата на Алиса и нейните приятели"

| за нас | анонси | смисленки | питанки | книжки | главна страница |
София 1113, ул."Н.Коперник", бл.153, ап.7; тел: (02) 71-83-50; e-mail: e.ivanova@eudoramail.com